Evolve Construction Ltd

Evolve Construction Ltd, Norwich, Norfolk, NR16 1ER

Address

Unit 5,
Ashwellthorpe Industrial Estate,
Ashwellthorpe,
Norwich,
Norfolk,
NR16 1ER

Contact

Tel: 01508570900
Mobile: 07779826331
http://www.evolveconstruction.co.uk

When calling, please remember to say you got their number from the FMB website

Member details

Joined: 30/11/2006


Summary

Evolve Construction Ltd are an experienced construction company based in Norwich. We have over 30 years' experience as builders in Norfolk and have a proven track record of design, build and project management, covering everything from new builds to civil engineering works. We always focus on two things: high quality work and customer satisfaction.

We provide comprehensive free estimates for all work so you know what you're getting. In addition, we have qualifications in Civil Engineering, surveying and construction. We are vetted members of the Federation of Master Builders and our younger team members have all undergone CITB apprenticeships, allowing us to be up to date with modern building methods, materials and new technologies.

We believe that builders should be reliable, dependable and hard working. We demonstrate these principles by providing our clients with up-front, comprehensive estimates before any work commences, completing projects on time, and always striving to exceed expectations.

New builds: We can design and construct your dream home using modern technology and materials to suit all budgets and design preferences.

Extensions & Renovations: We deliver custom extensions and renovations that help you make the best use of the space you have available.

Civil Engineering: Our Civil Engineering experience really sets us apart from your average building company. We have highly qualified employees to suit the demands of complex civil and commercial jobs.

Listed Building & Conservation Work: We previously worked on many listed buildings, such as our prestigious project converting Alysham Mill, a Grade 2 listed building. 

Loft Conversions: We have a vast experience with loft conversions of all sizes and requirements. We can design, build, and manage your conversion to make sure that it gives you the added space you need within the budget available.

We cover the entire Norfolk area.


Case Studies

EcoBuild

04/10/2017

The Brief - Our clients for this project had a traditional hall entrance Victorian 3-bedroom terraced house with a small narrow kitchen, combined dining & living room and a small bathroom. They wanted Evolve to work alongside an architect who had helped them design an extension intended to bring more light into the rear of the property. They were keen on ‘open-plan living’ as well as having level thresholds, so that there was a seamless transition between the garden and living room. 

The design included the installation of some large bi-fold doors that lead out to the garden, huge skylights to bring light to the rear of the property, a modern kitchen and a new upstairs bathroom. After seeing the plans, our client's next door neighbour decided they wanted exactly the same extension for their own home – so Evolve was asked to work on both properties, mirroring the design.

Our Ideas - The plans and design had been decided between our clients and their architect, which they asked us to follow. However, Evolve still offered some input. The property’s city centre location meant we were dealing with restricted parking, and access to the site was reached through a narrow alley between the two terraces. To solve this, we used a micro-digger to excavate both plots. This nifty bit of kit was designed to go through doorways, which meant we were able to use it to remove 300 tonnes of earth and rubble in the first couple of weeks.

We also had to demolish the kitchens and bathrooms of both properties, in order to reduce the levels at the rear. This involved some underpinning to create enough depth on the plot. Once done, we could created two new, light-filled living spaces.

What We Did - Our clients were keen to make sure that their build – and all the materials used – were eco-friendly. So we used a supplier who specialized in eco-friendly building products. Naturally there was some increased cost, but the products used are as hard-wearing (if not more) and should last longer. This meant their new modified home can literally ‘breathe’ - as all the natural products (timber, hemp insulation, non-toxic paints) allow for natural air to flow throughout the property - without compromising on energy efficiency.

We also had to make some structural adjustments to the roof, where the purlins had failed. These ‘purlins’ support the rafters and had compromised the main structure of the roof. We fixed this by bolting together large timber sections which were then fixed to either end of the wall plate along the span of the house. This then acts as a strut to hold the roof and walls together, making everything structurally sound again.

How We Did It - Both properties’ city centre locations and the concomitant restricted parking was a problem we needed to solve before we started work. We suggested removing the front garden walls of both properties, which meant we could keep our skips inside the perimeter. This also meant not having to place skips on the road, which would potentially upset other residents of the street.

As ever, we also encountered things we couldn’t have predicted, like discovering that the original buildings had no foundations! Although this sounds scary it’s actually quite common for Victorian properties of the period – and it was pretty straight forward for us to underpin both houses. In the end, we managed to complete work on both properties in six months. Each client gained around 60-70 square metres over two floors.

Rear extension

04/10/2017

The Brief - This property had a utility room which came off the back of kitchen. The property was a brand new home, but it had a very dark, narrow doorway onto the garden. Our clients wanted to open up the back of the house, to let more light in. The problem was that the utility room was in the way.

The clients first contacted a local architect, but sadly they refused to make any suggestions unless they were hired or paid. We believe it makes sense to share ideas in a first initial meeting, so we met them for a for a couple of hours and discussed a variety of different approaches and costings.

Our Ideas - Our idea was to move the utility room into the garage, and then create a doorway to the garage. This meant involving a structural engineer, who could install steels at five metre intervals, which would support the whole back end of house. It would also allow us to take out the back wall of the house and install some huge new bi-fold doors.

Our clients agreed, so we designed and drew up plans which were then sent to planning.

What We Did - Once we had made the opening in the back wall, we were able to knock down the utility room. We then installed a steel frame, and fitted bi-fold doors across the whole opening, including a 90 degree angle turn.

How We Did It - As the clients were staying in their home for the duration of their build, we built a stud-work wall to separate the site area from the kitchen. This meant all the dust could be kept from the kitchen and living areas, allowing our clients to get on with their lives. Then when we were finished and everything was plastered and finished, we simply removed the stud wall, to open up the space again. The project took 2 and a half months to complete.

Before and after in photos.

New Build Bungalow

04/10/2017

The Brief - Our clients in Poringland, Norfolk, were in their late 50s and were looking for a new bungalow that they could eventually retire in. They told Evolve that the home had to suit their present needs, but also needed to be ‘future-proofed’ in case of any mobility issues later in life. We were tasked with designing and constructing a robustly-built home.

Having decided upon a contemporary feel, with lots of clean lines, masses of light and an airy, modern style, our clients were ready to move forward. They already had a plot of land with outline planning which permitted them to build a 2-bedroom home with a living room, bathroom, large kitchen-diner, separate WC and an en-suite for the master bedroom. They needed us to design, construct and project manage the entire build.

Our Ideas - We designed and fitted attic trusses so that the building could be converted into a two-storey property in future if necessary. To make the bungalow feel more spacious, we also suggested a hand-cut roof in the kitchen, with Velux windows and a vaulted ceiling. We also suggested our clients changed where the house was situated in the plot, to maximize the size of the garden. This put the new house in line with existing properties on the street.

As an environmental and cost-saving idea, we suggested they build a sun room rather than a conservatory (which would have leaked energy). We also suggested a rainwater harvesting unit so our clients could recycle surface water from the roof (which could then be reused for the toilets, washing machine and outside tap).

What We Did - Once our clients were happy, we drew up new building plans and resubmitted them to planning. The application went to committee - but we were on hand for our clients throughout this process. We believe it’s a good idea to use one company for a new build – as we were fully involved at every stage and our clients only ever had to deal with us – rather than a team of disparate architects, planning geeks and designers.

Once the plans were agreed we set to work – with ground works, brickwork, installing the new roof structure, fitting out internals, laying the driveway and then, finally, landscaping. Part way through we also installed a deep bore soakaway, to act as an outlet for the overflow to the rainwater harvesting unit. This meant we were able to bypass the drainage issues we had on the site – and avoid overflows, flooding and surface water in the garden.

How We Did It - We project managed the entire build and were always on hand to help our clients with any queries they had along the way.  We know that it can be stressful when you start a building project like this, so we also make sure any subcontractors on the project are vetted and hired by Evolve. We always use reliable companies with whom we have a long standing-relationship, because it benefits us as much as our clients. By the time our clients moved in to their brand new, pristine home, the project had taken Evolve 4-5 months to complete.

The photos show the sun room and the rear of the house with French doors and patio.


Member type

FMB member with TrustMark

  • Have signed the TrustMark license
  • Have had an inspection on a job in progress on joining and on a completed development every three years thereafter
  • Has a minimum of twelve months trading
  • Verified no un-discharged bankruptcies or relevant and outstanding County Court Judgments
  • Have passed credit checks, public record and director checks
  • Has Public and Employer (if applicable) Liability Insurance
  • VAT registration (if applicable)
  • Confirmation of business address/details
  • Evolve Construction Ltd has agreed to abide by the FMB Disputes Resolution and Complaints Procedures
  • Has signed up to the FMB Code of Practice
  • Can offer the suite of FMB Insurance warranty products for the domestic and commercial markets (contact the FMB Insurance office for rates)

Message us



Stay up to date with consumer news

For regular consumer updates from FMB, sign-up here with your email address.