Project One Installations

Project One Installations, Penarth, South Glamorgan, CF64 1EB

Address

Unit 3,
3 Glebe Street,
Penarth,
South Glamorgan,
CF64 1EB

Contact

Tel: 02921406283
Mobile: 02921406283
http://www.projectone.design

When calling, please remember to say you got their number from the FMB website

Member details

Joined: 23/05/2011


Summary

CREATORS OF LIFESTYLE SPACES

We are a design, build and installation company who specialise in kitchen, bathroom & joinery and carpentry & extensions.

 


Case Studies

THE PARC KITCHEN LIFESTYLE SPACE

10/04/2017

The brief:

To Extend the living-dining kitchen space, to accommodate a family with 6 children and 2 dogs including lots of storage. The clients are a very social family so the space needs to transform from everyday family living to evening entertainment and weekend get-togethers. Find a way to connect the outside with the inside and include vintage pieces without making the space look dated.

From Project One:

In our design approach we wanted the room to be full of juxtapositions. From different wood finishes, earthy tones with mixed metals to matt paint side by side with gloss and metal foil and a combination of natural materials teamed with manmade. We extended the existing space outwards into an area of the garden that didn’t really receive much natural light so it was the perfect way to get family usage out of what was once just dead space and concrete.

We took the existing floorboards from the original kitchen and reused them as a ceiling raft and also used them to wrap the hidden larder. We refurbished and installed three sandblasted cast iron radiators that had originated from a church nearby which was built in the same period as the house. The sofa is a classic Michael Ducaroy TOGO sofa which we recovered to add to the vintage yet modern feel of the space. As the project continued we filled the room with more vintage pieces paralleling the old with the new. The chairs which line the reclaimed wood 3 metre dining table are mis-matched adding a sense of individuality and quirkiness to the room which perfectly reflects the nature of this fun-loving, unique family. The chairs are vintage and have been refurbished. We sourced three brass starburst chandeliers as another vintage feature echoing hints of the 50’s and 60’s. Areas of the room were really struggling for natural light, so we used a lot of mood lighting in this project switchable in 7 zones. We lit the raft area in the cinema area with warm, and a separate mood and feature lighting section for dining also the media wall. Each zone is controlled separately, so you can change the mood of the room with one push with  Control4. Our  focus for this project was creating zones within zones. Each area of this lifestyle space needed to have exceptional ergonomic functionality for this busy family.

AUGUSTA LUXURY MASTER BEDROOM SUITE

10/04/2017

The Location:

Penarth, Vale of Glamorgan

The brief:

Create a Master Bedroom Suite compromising of a bathroom with wet area, bedroom and wardrobe section. Remove internal walls from 3 rooms to create space. A contemporary feel with traditional twists with mood lighting and Sonos for that luxury hotel feel.

From Project One:

2015 was the year of the master bedroom suite and we’re super happy with this offering.. We’ve expanded our raft design, amped up the lighting and debuted our very own mirrored slide door mechanisms on the wardrobe section. Fume Emprador Limestone wraps the project to beautiful effect and our favourite Rose light makes an appearance!

THE RECTORY FAMILY BATHROOM

10/04/2017

The Location:

Alexandra Park, Penarth, Vale of Glamorgan

The brief:

Our clients for this project wanted a Family bathroom design that incorporated a WC as it was missing from the existing bathroom. It had to fit into their large Victorian house packed with period features but with a contemporary twist. They wanted a huge shower in a wet room format with a free standing bath and an important request was to retain the working fireplace. They also fell in love with the chainmail chandelier from the mood board that we created for them so this was an absolute must to be incorporated into the design.

The clients also wanted a clean, modern wet room en-suite with a freestanding bath. It needed to be elegant and chic while retaining the existing period features of the room. They also required privacy for this street-facing space without the use of blinds or fabrics. The brief also included a mandate to create a light and airy feel with timeless elegance.

From Project One:

For the Family Bathroom: The difficulty of this design was creating a workable wet room in a traditional panel bathroom while maintaining the aesthetic and long term durability of the room. We’ve achieved this previously with shower trays but this is a first for an open plan wet room for us.

Our clients wanted a wet room and a freestanding cast iron bateau bath so we had to reinforce the floor for the weight and also level the floor for the wet room design. The wet room section had to stand alone in the room not coming into contact with the paneling or skirting for longevity. To achieve this, the wet room section was placed behind the chimney breast and separated from the panelling with a glass screen while the skirting stops in front of the chimney breast and is returned into the floor. The shower area tile work doesn’t connect in any way to the skirting or panelling so we had to utilise a tanking method where the transition between materials shows bare plaster and paint. This helps the wet room section stand alone as a composite in it’s own section. 

The fireplace continues to be active and you can even top up the logs whilst being in the bath if required. The sash window was refurbished. This large Victorian home is in Penarth’s conservation zone so the existing windows had to removed and made good using as much of the original as possible including weights. We wanted this room to have the perfect colour so after a few failed attempts with standard colours our art department mixed a custom colour in a Crown Scrubbable base giving further longevity to the room. 

Our bespoke triple mirror section with mount is a key feature on the entrance wall and creates depth in this awkward space. There is a lot of natural light now entering this room and the placement of the mirrors enhances this, also providing one of the clients with the perfect space to apply her makeup.

The under floor heating extends into the double cupboard towel storage section to provide a heated compartment. The floor is a Mandarin ceramic, matching the ground floor original wood colour for continuity. The design has 4 independent lighting zones; wall lights, chandelier, spot lights and shower’s niche, allowing the lighting to be changed according to mood and varied use of the bathroom space, whether it is to jumpstart the day will all the daily preparation necessities or to relax and unwind in total serenity and Victorian inspired modern beauty.

THE RECTORY ENSUITE

10/04/2017

The Location:

Alexandra Park, Penarth, Vale of Glamorgan

The brief:

These clients wanted a clean, modern wet room en-suite with a freestanding bath. It needed to be elegant and chic while retaining the existing period features of the room. They also required privacy for this street-facing space without the use of blinds or fabrics. The brief also included a mandate to create a light and airy feel with timeless elegance.

From Project One:

The coving in the room was damaged and incomplete from the previous bathroom refurbishment. So we copied and reproduced coving profile. The sash window was refurbished and shutters added. This large Victorian home is in Penarth’s conservation zone so the existing windows had to be removed and made good using as much of the original as possible including weights. The shutters had to mirror the existing ones in the parlour. This met the brief for privacy without fabric.

The wall, floor and ceiling coverings were completely removed back to the original studs to remove the black mortar and form a suitable substrate for the wet room while supporting the stone resin bath and stone sections for the wall. 

We used our standard resin techniques on mitred stone pieces to eliminate trims and grout lines but extended the technique by continuing the vein of the stone by using a dentist drill to etch into the resin following the vein then filling in with the vein colour. The end result gives a block of marble effect rather than stone pieces edged with trim.

The stone resin bath and basin have a matt finish on the exterior and a polished finish on the interior. Echoing each other in shape to provide minimalistic continuity.

The room size stayed as the existing size with the soil waste being reduced to 3” and sunk into the wall to provide the width for the bath. The supporting pillar in the window corner was mirrored to create a niche for the bespoke mirror feature while concealing the pillar. The joinery items are bespoke in XyloCleaf and Egger boards with wall hung basin unit having a push to open to open draw and the tall boy has a USB and shaver charging points.

The room has 4 lighting zones that range from cleaning mode to mood lighting. The bespoke mirrors were made in our glass shop with a 35mm bevel. The mirror lights are IP rated from Astro with the Rose Chandelier from stock. The niche next to the sink is LED lite for mood lighting when bathing.

The room was originally to be a panel bathroom as the previous Project One design in this property. We diverted from the brief to marble while retaining the mirror and lighting design so the two rooms whilst being twinned in key areas as the brief had required, they still held their own identity respectively.

We wanted to create a clean, spa like room with a few stand out items in the lighting and elegant lines of the bath and basin. The room sits beautifully in the period style of the house while reflecting the owners elegant and contemporary style.

THE MONOCHROME HOUSE

10/04/2017

The Location:

Pontcanna, Cardiff

The brief:

Our clients asked us to design a clean functional kitchen that is perfect for working in during the day and sitting in, drinking wine, reading and unpacking takeaway food in the evening without being so comfortable that you fall asleep relaxing. They wanted a bigger door to the garden and to keep the function to cook at a minimum as they don’t really do much of it. We decided that the kitchen still needed appliances for future value so designed a cost effective kitchen with an uncluttered feel.

From Project One:

For this project we had previously completed a victorian style bathroom for our lovely clients. They invited us back with the original brief of simply ‘refurbishing’ their downstairs which comprised of a small, compact kitchen, a middle dining room and a front room. Socialising is important to them so we suggested that we open up and extend the kitchen space adding bi-folds to give a view of the garden that previously couldn’t be seen from the house at all. We moved the large dinning table to the front room and opened up the middle room to create an easier social flow when entertaining. We added built in shelves to house the clients' enormous book collection which allowed the middle room to double as a library with a reading snug so that they could be surrounded by their literary heroes on a daily basis. The black flooring adds a striking depth to the room allowing the existing floorboards to remain a feature whilst being updated to suit the space. All three rooms were originally very cluttered and had a chaotic, mis-matched colour pallet. We decided to execute a neutral colour pallet to help brighten and open up the space further. Instead of going with stark black and white, we chose Off-black and Vintage-white to keep the pallet soft and elegant, providing a sense of warmth throughout the rooms. It was important to the clients to have elements of the existing fabric of the house highlighted and honoured in the design process so adhering to a neutral colour pallet also allowed certain features to stand out. For example, the eclectic and colourful book collection, the original Victorian fireplace, the beautiful coving and the original flooring in the hallway are now all works of art in their own right instead of being lost within the aesthetic of the of the design. We added vintage accessories and furniture to marry the varying tones of the pallet together. 

The design inspiration behind the kitchen was to keep it clean and simple, whilst allowing the overall style to remain sympathetic to the existing Victorian character of the house. We chose a subtle victorian-esq splash back to add depth and interest as well as having an exposed brick section in the seating area of the Kitchen. The steel accents give the style an edge and the copper spokes on the relax chairs add warming tones to the look. The stainless steel island has a built in work station with printer, usb points, apple charge station for devices, macbook and ethernet point. The tech inside the island provides the work space from printer to connectivity. Everything you need is at your fingertips in this design; from appliances to work station. This design is a clean functional kitchen that is perfect for working in during the day and sitting in, drinking wine, reading and unpacking takeaway food in the evening without being so comfortable that you fall asleep relaxing. We extended the brief slightly to future-proof the house to be ready when sold. The kitchen has all appliances expected and the under stair cupboard is now a food larder. We also included a utility room with lots of storage if needed and a Dyson charge point. While there is no extractor the supply and duct are ready in the ceiling for when they do sell and just incase takeaways get boring!

HARBOUR VIEW HOUSE - Winner of best Kitchen or Bathroom Project at the 13th Master Builder Awards 2017

10/04/2017

The Location:

Penarth Marina

The brief:

Open up the middle floor of this marina town house so the stunning harbour views can seen from all areas. Design and install a contemporary lifestyle kitchen space with sound, light and theatre.

From Project One:

We love working with marina view houses. The design challenges go beyond space and lifestyle and expand into the world around like no other.. This slick, tech savvy project is enhanced with a metal splash back customised to give flow and movement while the theatre curtain creates moods beyond the vista.

From the Client:

We were uncertain as to how Project One could achieve what they have spectacularly done with our kitchen and lounge….! But we were very pleasantly surprised . Dorian and Babette have an inimitable quality which extends to the whole Project One team – thank you!

Project One Installations recently won the award for best Kitchen or Bathroom Project for this build at the FMB's 13th Master Builder Awards!

MASTER BEDROOM SUITE - NASH

10/04/2017

The Location:

LLantwit Major, Vale of Glamorgan

The brief: 

Integrate a seamless bathroom, bedroom and ensuite design into an existing space with Cat 6 and Sonos capability across all sections. Carry the mood through all spaces with industrial and elegant influences fusing perfectly into a lovable space bursting with individuality.

From Project One:

This project marks our assault on the bedroom space. Gone are the ways of the bed and wardrobe. This is going to change everything!

CHEPSTOW LUXURY KITCHEN

10/04/2017

The Location:

Shirenewton, Chepstow

The brief:

Design and create an entirely bespoke kitchen project utilising the existing space while emphasising  the view of the garden. Integrate a seating area with entertainment for the clients young family. The space is to be both elegant yet contemporary while appealing too adults and children simultaneously. Storage is be open yet not on display. The space is be filled with trademark Project One design features that are subtle in nature as not overbear.

From Project One:

It’s the return to Shirenewton! Our previous bathroom project here was a finalist in the International Design Awards in 2014 so this had to be special. Crammed full of design features, hidden storage and sumptuous luxury from the under flooring heating to the custom coving detailed and chandelier adorned ceiling this is a dream design in our hearts!


Member type

FMB Member

  • Has a minimum of twelve months trading
  • Have provided a professional reference
  • Have passed credit checks, public record and director checks
  • Verified no un-discharged bankruptcies or relevant and outstanding County Court Judgments
  • Has Public and Employer (if applicable) Liability Insurance
  • VAT registration (if applicable)
  • Confirmation of business address/details
  • Project One Installations has agreed to abide by the FMB Disputes Resolution and Complaints Procedures
  • Has signed up to the FMB Code of Practice
  • Can offer the suite of Build Assure warranty products for the domestic and commercial markets (contact the Build Assure office for rates)

Message us



Stay up to date with consumer news

For regular consumer updates from FMB, sign-up here with your email address.