The Federation of Master Builders

Stonewood Builders Ltd

Stonewood Builders Ltd, Chippenham, Wiltshire, SN14 7EY

Trading Address

The Stonewood Office,
West Yatton Lane,
Castle Combe,
Chippenham,
Wiltshire,
SN14 7EY

Contact

Tel: 01249 782293
Contact: Email us
Website: http://www.stonewoodbuilders.co.uk/

When calling, please remember to say you got their number from the FMB website

Member details

Long standing member


Summary

Stonewood are award-winning builders based in Wiltshire. We specialise in high specification projects and offer exceptional service as well as dedication to excellence. Our long-standing reputation is built on our quality approach, our passion for innovation and our professional, trusted relationships with clients.

When you work with Stonewood, we will share your aspirations and guide you through every aspect of the project. Our service is underpinned with teams of exceptional project managers and experienced craftsmen across the entire spectrum of building disciplines to ensure that we deliver the quality and service you deserve. The skills of our team are continuously developed through our industry-leading commitment to training.

We bring over 40 years of experience to your door, whether it’s for a refurbishment, conversion or new build of a residential or commercial property. This experience is backed up with the talent for traditional building techniques that makes Stonewood the choice of both architects and clients across the region.

While the fundamental values of quality, professionalism and service remain at the core of our business, Stonewood has grown considerably in recent years and we now employ over 130 qualified professionals. We work mainly within a 100-mile radius of our base at Castle Combe in Wiltshire, but are happy to work across the South of England if it suits your needs. 

What We Do

We are proud of our wide range of professional and private clients who use our expertise across both traditional and contemporary designs, for period refurbishments, new build, smaller works and maintenance. 

Given our focus on quality and detail, it's no surprise that we are renowned for our expertise in period buildings and enjoy long standing relationships with clients including the Badminton Estate, Feilden Clegg Bradley Studios, the Bathurst Estate and Bath's Royal Crescent Hotel, in addition to a host of traditional residential propertise. Our conservation prowess has also been used under the direction of the Country Archaeologist, as we were selected as part of the team that conserved the 13th century motte-and-bailey keep that gives Castle Combe (where we are based) it's name.

We're proud to be the builder of choice for Architects and Surveyors including Knight Frank and Carter Jonas; completing a range of projects ranging from £100k to in excess of £2 million, working on a magnificent range of distinctive period properties. We are set apart by our expectional standards. Click on our core values below to read client testimonials of our work.

Our core values:

Quality - our exacting standards have helped us win multiple awards and respect across the industry. Over the past 40 years we have established and proven our practices, whilst maintaining a commitment to innovation and sustainability. We work across the full range of building disciplines on high specification projects for refurbishment, conversion and new builds

Professionalism - we ensure detailed planning and exceptional project management, completing our projects on time and in budget. We are reliable and have a passion for what we do and how we do it. We have a highly skilled team with a talent for traditional and new techniques, Find out more about our craftsmanship, supported by our commitment to training and development. More about our Professionalism and training.

Service - we pride ourselves on building strong and trusted relationship with clients, led by our commitment to integrity and honesty. We share our clients' expectations and provide continued ongoing support with transparent project management. We take a flexible, personalised approach to each project to ensure it delivers the every best result. Find out more about how we work.

Awards

 

  • LABC Building Excellence Awards 2018 - Finalist of Best Change of Use of an Existing Building or Conversion
  • Creative Bath Awards 2018 - Finalist of Architect and Building
  • Houzz - Best of Design 2017 - Winner
  • Houzz - Best of Design 2016 - Winner
  • FMB Master Builder of the Year 2015 - Winner of Apprentice Employer of the Year
  • LABC Building Excellence Awards 2015 - Highly Commended for Best Extension or Alteration to an Existing Home (Home Farm, Gloucestershire) 
  • FMB Master Builder of the Year 2012 - Winner of Large Renovation Project for South West England (Catcombe Mill)
  • FMB Master Builder of the Year 2010 - Winner of Large Renovation Project for South West England (Millhouse, Marden) 
  • FMB Master Builder of the Year 2006 - Winner of Small Renovation Project for South West England (Lower Barn, Hinton Charterhouse)

We work throughout Wiltshire and the South West.


Case Studies

STONEWOOD-BUILDERS-LTD_OLD-RECTORY-GLOUCESTERSHIRE_01_20171205T155444
STONEWOOD-BUILDERS-LTD_OLD-RECTORY-GLOUCESTERSHIRE_02_20171205T155444

OLD RECTORY , GLOUCESTERSHIRE

05/12/2017

For this project, Stonewood undertook comprehensive refurbishment of the Grade II Listed Old Rectory in Gloucestershire, including extension, conversion and new build Pool House.

This beautiful Old Rectory building was in a serious state of disrepair when our clients took ownership, requiring major structural repairs to the roof and shell of the building before undertaking extensive internal refurbishments.

With the external envelope overhauled, the refurbishment works commenced. The emphasis on this property was to conserve as much of the historic fabric of the building as possible, existing joinery including sash windows and shutters, doors, skirting and architraves were overhauled and lime plaster patched and repaired.

The former Coach House was converted to provide ancillary accommodation, along with an office and cinema room.

A 1960s flat roofed extension was demolished to make way for a new lime rendered extension which houses the kitchen and links the Main House to the converted Coach House.

The works also included significant landscaping packages and the construction of a Pool House.

STONEWOOD-BUILDERS-LTD_PRIVATE-HOUSE-BATH_01_20171205T154617
STONEWOOD-BUILDERS-LTD_PRIVATE-HOUSE-BATH_02_20171205T154630

PRIVATE HOUSE, BATH

05/12/2017

Architects Stonewood Design were tasked with bringing some harmony to this 1930's detached home in Bath that had been poorly extended over a number of years. 

A single garage, along with all of the structure to the right of the bay window, was demolished. The concrete floor was excavated and insulation added. Reclaimed Ashlar was sourced to match that of the existing bay window. The stone work along with stunning leadwork and bronze casement windows have brought much needed unity to the house.

Internally, drak parquet flooing flow throughout much of the ground floor that contrasts superby with the bright carpets up to the first floor.

STONEWOOD-BUILDERS-LTD_WATERMILL-BERKSHIRE_01_20171205T153834
STONEWOOD-BUILDERS-LTD_WATERMILL-BERKSHIRE_02_20171205T153839

WATERMILL, BERKSHIRE

05/12/2017

This project on a former watermill, flanked by the river Kennet, included the refurbishment of the main house and the house-keeper's cottage. We also undertook the conversion of a former recording studio into guest accommodation.

Further to work on the existing buildings was a stunning new Orangery to the main house, with a large lantern roof. The motorised sliding doors open out to a engineered stone tiled seating area with steps down to impressive stainless steel hand railed bridge which connects to stunning landscaped gardens.

A more traditional extension encompassing a triple garage, kitchen and utility area was adjoined to the main house by a glazed link. The extension was designed to reflect the vernacular style of the local area, with bespoke bricks commissioned to match those of the main house, to soften the impact of the new construction.

The key to the success of the project was to ensure a successful juxtaposition of the traditional main house and contemporary additions of the orangery and bridge. This has produced a fine set of buildings that compliment the Mill’s tranquil setting.

STONEWOOD-BUILDERS-LTD_REAL-WORLD-STUDIOS-WILTSHIRE_01_20171205T153145
STONEWOOD-BUILDERS-LTD_REAL-WORLD-STUDIOS-WILTSHIRE_02_20171205T153146

REAL WORLD STUDIOS, WILTSHIRE

05/12/2017

A project to convert two underused small recording spaces into modern, functional office space.

Real World Studios occupies a 200 year old Mill building in the village of Box, Wiltshire. As well as housing recording studios, rehearsal spaces, and residential accommodation for visiting artists, the complex is home to WOMAD and Real Wold Records.

The old mill building, which is the focal point of the site, already housed the main recording studios and limited office space, but the decision was taken to strip out two smaller studios at the far end of the building and convert them into additional offices. This required careful dismantling of the many layers of structure which had been constructed and insulated to create the required acoustics, taking care not to damage any of the historic fabric of the mill in the process.

The shell of the building was repaired in traditional materials to match the existing, before the internal spaces were reconfigured and fitted out to suit the clients brief for contemporary workspace. This was achieved with the introduction of crisp lines and specialist finishes such as poured rubber flooring and a feature steel staircase with frosted glass treads

All works were undertaken whilst the surrounding recording studios were still in operation, requiring sensitivity in the sequencing of works and organisation of daily activities.

STONEWOOD-BUILDERS-LTD_BARN-CONVERSION-GLOUCESTERSHIRE_01_20171205T152259
STONEWOOD-BUILDERS-LTD_BARN-CONVERSION-GLOUCESTERSHIRE_02_20171205T152300

BARN CONVERSION, GLOUCESTERSHIRE

05/12/2017

This Grade II listed barn was saved from the point of collapse and converted to create stylish leisure facilities and guest accommodation for the adjoining Farmhouse.

The barn was in danger of collapse before the owners took on the project to save it, in the process creating stunning ancillary accommodation to their Gloucestershire farmhouse, including a self-contained guest annexe, a gym, and a large central entertainment space incorporating a cinema area.

The building had suffered from major structural movement with the front wall precariously leaning outwards by almost half a metre. Phase 1 of our works necessitated the erection of a structural scaffold to support the roof structure whilst large sections of the external walls were demolished and rebuilt upright. The whole roof structure was then moved back into its correct position, with the corrugated tin roof being replaced with natural slate.

The clients’ brief was to juxtapose the traditional materials and structure of the building with modern clean lines. Working with Stonewood Design we achieved this with the installation of frameless glass sliding screens into the original barn openings, and by introducing contemporary design features, in particular a stunning free standing fireplace and bespoke curved glass and timber staircase.

Features

  • Natural slate
  • Frameless glass sliding screens
  • Free standing fireplace
  • Bespoke curved class and timber staircase
STONEWOOD-BUILDERS-LTD_MARDEN-MILL-POOL-HOUSE-WILTSHIRE_01_20171205T145957
STONEWOOD-BUILDERS-LTD_MARDEN-MILL-POOL-HOUSE-WILTSHIRE_02_20171205T145958

MARDEN MILL - POOL HOUSE, WILTSHIRE

05/12/2017

This detailed project involved remodelling a beautiful Mill House and it’s outbuildings to create contemporary and flexible accommodation which blends effortlessly with the historic fabric of the original buildings.

As part of this larger project, the swimming pool construction formed part of the final phase of works and was housed in a new build barn adjacent to the existing outbuildings. The barn was constructed using a green oak frame which was then clad externally with oak boarding and thatched to give a traditional appearance. A contemporary glazed link provides access from the pool to the renovated Dairy building which houses the kitchenette and changing facilities, along with a games room.

The clients’ vision of combining old with new was executed throughout the project. The mill building was connected to the main house via a bespoke 5-storey feature staircase constructed using glass, steel and oak, whilst internally we worked with specialist millwrights to restore the original mill equipment. The site team also worked closely with the Environment Agency to re-route the millstream which originally ran through the end of the building.

STONEWOOD-BUILDERS-LTD_CATCOMBE-MILL-WILTSHIRE_01_20171205T145451
STONEWOOD-BUILDERS-LTD_CATCOMBE-MILL-WILTSHIRE_02_20171205T145452

Catcombe Mill, Wiltshire

05/12/2017

FMB Master Builder of the Year 2012 - Winner of Large Renovation Project of the Year for South West England

Winning the Federation of Master Builders Awards Best Large Renovation Project in the South West for the second time in three years, this prestigious project involved a wide range of construction techniques, ranging from the most traditional to the latest cutting edge technology.

There were numerous elements to the project, including the construction of a new barn to house a hydro-electric plant which now provides electricity to the property and the national grid, as well as garaging and studio/accommodation on the first floor. This new build had to fit comfortably with the existing buildings and the surrounding landscape, and this is achieved by using reclaimed materials. A green oak frame was craned on to create the roof structure, which was then covered with reclaimed stone tiles.

In addition to the Barn, the existing Mill House was given a complete external renovation, with overhaul of the stone tiled roof and replacement of modern cementitious pointing with traditional lime putty. A Garden Room extension was added to the house, and was constructed using reclaimed rubble stone and a green oak frame. The roof was completely glazed using a bespoke system specifically designed to work with the oak frame beneath. An existing stone outbuilding was transformed by the replacement of the softwood roof carcass with a green oak roof structure which was then thatched.


Message us



;

Stay up to date with consumer news

For regular consumer updates from FMB, sign-up here with your email address.